Acasă

joi, 11 octombrie 2012

Nepăsarea lor - nepăsarea noastră

Odată cu destrămarea comunei primitive s-a impus schimbarea formei de organizare a societății, găsirea unor noi modalități de organizare a vieții sociale, impunerea unor reguli de comportament obligatorii pentru toți membrii colectivității. Apar astfel structuri instituționale necunoscute până acum și anume organele de constrângere. Această formă de organizare a societății este statul.
Ce este statul? Este o formă de organizare creată de oameni, pentru oameni. Dezvoltarea societății a dus la necesitatea ca oamenii să aleagă dintre ei persoane care să fie cerberii respectării regulilor de comportament, a normelor sociale instituite de ei, astfel încât toți membrii colectivității să fie obligați la respectarea acestora. 
Instituțiile care formează statul au fost create pentru a face viața oamenilor dintr-o comunitate mai ușoara, mai comodă și mai previzibilă, rolul acelor instituții era să-i apere pe toți, deopotrivă, de persoanele care nu se încadrau în respectul față de normele și valorile impuse de comunitate.
De-a lungul istoriei, statul pare să se fi desprins de oameni iar oamenii nu-l mai percep ca pe ceva creat de ei și pentru ei.
În prezent statul (prin instituțiile sale) și oamenii care trăiesc în acest teritoriul statal par a fi pe poziții antagonice. Funcționarii statului nu mai lucrează pentru oameni, oamenii nu mai simt că aceștia sunt aleși de ei și pentru ei.
Statul este nepăsător față de oamenii pe care îi are în custodie, oamenii par nepăsători față de măsurile pe care statul le ia pentru sau împotriva lor. Sau se revoltă împotriva acestor masuri deși angajații care lucrează la stat ar trebui să fie percepuți de ei ca proprii lor angajați. Iar angajații statului ar trebui să perceapă oamenii ca pe patronii lor indirecți. Pare o situație fără ieșire.
Pare că statul este un organism situat deasupra oamenilor, care nu ține cont de dorințele și de visele lor. 
Este azi statul altceva decât a fost el la crearea lui? Sau nu și în aceste condiții e necesară shimbarea nepăsării statului față de dorințele oamenilor care îl compun. Sau e necesară schimbarea nepăsării oamenilor față de stat și față de măsurile pe care le ia fără să țină cont de dorințele oamenilor, patroni peste stat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu