Acasă

sâmbătă, 9 februarie 2013

Timpul liber și internetul by Lili Crăciun

E plin netul de comentarii. Laudative la adresa puterii sau critice. Unele cu un limbaj elevat, altele pline de înjurături. Cert e că oamenii își rezervă un timp însemnat studierii informațiilor de pe internet și comentariilor de după.
Își rezervă? Asta s-ar întâmpla dacă oamenii ar fi ocupați și, conștient, se gândesc ca din puținul lor timp liber să aloce și acestei îndeletniciri o parte a acestuia. 
Părerea mea încă e alta.
E multă vânzoleală pe net pentru că oamenii au prea mult timp liber. Sigur nu-i vina lor ci a politicilor economice duse de toate guvernele care s-au perindat prin România și care nu-i ține ocupați. Căci nu pot crede că atunci când statul își organizează regulile în economie astfel încât populația să fie ocupată în permanență cu munca, când în urma acestei munci desfășurată oamenii au un nivel de trai ridicat, netul ar mai fi atât de aglomerat. 
Dacă ai un serviciu bine plătit dar stresant care te solicită de dimineața până seara târziu (cu pauză de masă ca în Occidentul ăsta atât de blamat și adulat deopotrivă) când vii acasă relaxarea o găsești în alte ocupații și nu în comentariile de pe net. Cu siguranță faci o baie fierbinte, bei cu pahar de vin, asculți un pic de muzică, faci dragoste și te duci la culcare. Cei mai intelectuali mai citesc 20-30 pagini dintr-o carte, probabil se mai uită la informațiile de pe net dar până la urmă totul se rezumă la asta. Comentarii? Puține și sporadice.
Probabil că dacă ai bani la sfârșit de săptămână nu te tolănești pe canapea și postezi în draci ci îți iei familia și te duci la munte să te dai cu sania sau să urci creste, la mare să faci plajă sau să asculți muzică în concerte, la teatru să vezi fiecare reprezentație nouă din stagiune, la Paris să bei o cafea și să faci o plimbare pe Sena sau la Milano să-și faci cumpărăturile în perioada reducerilor (alea adevărate, tot din Occidentul ăla blestemat și adorat deopotrivă). 
Despre concediu? Ar fi ceva frumos și cu siguranță fără net și comentarii, dacă politicile economice ar duce la ocuparea fiecărui cetățean cu nivel de trai decent. Vei naviga pe net cu mult înainte de concediu doar ca să cauți o locație cât mai exotică în care să nu auzi de nimeni și nimic, să fii tu și relaxarea, fără problemele cotidiene care te-au stresat până în preziua concediului. Iar problemele cotidiene de care vrei să scapi într-un astfel de concediu sunt ale tale de  la serviciu și nici într-un caz ale altora de care nici n-ai ști că există, nu te-ar interesa.
Da, știu că politicienii (trecuți, actuali și aproape aș putea să pun pariu că și cei viitori) sunt supărați că poporul comentează deciziile lor pe net, face mișto de gafele lor, îi etichetează cu cuvinte care nu le face plăcere. Și cu siguranță sunt iritați de modul în care se raportează cetățeanul la ei și la acțiunile lor, dorindu-și să reglementeze blestematul ăsta de internet (și el importat din Occidentul atât de urât și iubit deopotrivă). 
Le dau un sfat! 
Nu mai puneți plăcuțe cu ”Nu călcați iarba” pe cărări  bătătorite  intensiv de oamenii care doresc să scurteze un drum. Construiți o alee adevărată pe acolo și nimeni nu va mai călca iarba chiar și fără plăcuța voastră. 
Cam așa și cu internetul! Nu ne opriți din dorința noastră de a comenta acțiunile și practicile voastre care nu au nimic de a face cu o politică corectă reglementând internetul, interzicând sau desființând ceva. Interzicerea nu ne face decât mai îndârjiți. E ca în perioada prohibiției în Statele Unite când americanii au băut mai mult decât înainte sau după interzicere.
E mult mai simplu să ne opriți. 
Nu mai acționați în politică distrugând orice rămășiță de corectitudine. Și... poate cel mai important: puneți în practică  măsuri economice care să ducă la ocuparea timpului pe care azi îl petrecem criticându-vă, care să ne ofere acea bunăstare cu care să ne umplem timpul cu totul altfel decât urmărindu-vă pe voi zilnic. O să aveți surpriza să vedeți netul eliberat de comentariile noastre acide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu