Acasă

marți, 29 ianuarie 2013

Tempus regit actum


Vreau să supun atenției în seara asta o problemă foarte serioasă.
Astăzi s-a aprobat actul normativ cu privire la majorarea pensiilor cu 4%. Nu că ar fi mare filosofie amărâta asta de majorare, 12 lei la o pensie de 300 lei, 16 lei la 400. Ce naiba să faci cu ”atâția” bani?! Mă gândesc că pensionarii vor avea o căruță de bani după această măsură benefică încât părcă-i văd cu ochii minții dând buzna pe la firmele de turism și solicitând să plece în lumea largă. Și să nu credeți că sunt împotrivă ca pensionarii să aibă o pensie mai mare, ca mama mea să aibă de mâine 312 lei în loc de 300. Nu de alta dar m-ar dezmoșteni! Doar că nu mă pot abține să nu observ ce se petrece.
Dar să nu divagăm. Nu despre ”bucuria” pensionarilor vreau să vă vorbesc. Ci despre faptul că acest act normativ aprobat în 29 ianuarie 2013 (încă nepublicat în Monitorul Oficial deci fără a fi în vigoare) majorează pensiile începând cu 1 ianuarie 2013. Adică retroactiv. Să fie posibil acest lucru?
Dacă ne raportăm la Constituția României s-ar părea că nu.
În art. 15 al. 2 din Constituţia României se prevede că "legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile" Asta-i lege penală? Nuuuuu, sigur nu.
”TEMPUS REGIT ACTUM” - timpul guvernează actul, sună frumos, nu? Parcă aud prin vremuri în ureche limba strămoșilor, daci și romani deopotrivă. Dar ce-o fi însemnând aceste cuvinte?
Din punct de vedere juridic, neretroactivitatea legii civile s-ar traduce cam așa: legea trebuie să producă efecte (drepturi şi obligaţii) numai pentru faptele şi actele săvârşite după data intrării în vigoare a acesteia.
Pensia care se cuvine unui pensionar pentru luna ianuarie o fi un act sau fapt juridic anterior sau posterior apariției acestui act normativ? Pare că e ceva anterior, nu?
Ei, iată că am învățat ce înseamnă ”timpul guvernează actul” sau ce-ar reprezenta în practică acel articol menționat mai sus, inserat în cărțulia denumită Constituția României.
N-a fost suficientă exprimarea acestui principiu în Constituție, legiuitorul a venit și a întărit încă o dată că legea civilă nu dispune pentru trecut și l-a scris cu litere de ”lege” în art 6 din Codul Civil în vigoare din 1 octombrie 2011.
Ia să vedem noi ce spune Codul ăsta, fraților:
”Art. 6 Aplicarea în timp a legii civile
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor....
(5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.
(6) Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.”
Greu articol? Sigur, îl analizăm raportându-ne la actul nostru normativ de majorare a pensiilor.
Pare greu dar hai să ne concentrăm!
Dacă-l citim cu mare atenție vom observa că ”tempus regit actum” este prezent în toate punctele acestui articol. Legea nu se aplică decât situațiilor născute după intrarea ei în vigoare, orice act sau fapt juridic din trecut se judecă după legea veche. Mie mi se pare simplu și clar, vouă nu?
Ehei, și-acum dacă tot am învățat că legea nu dispune pentru trecut ci numai pentru viitor, că ea nu poate retroactiva să încercăm să stăm strâmb și să judecăm drept:
Este actul normativ aprobat în 29 ianuarie (și care va intra în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial) un act constituțional?
Se poate că calculezi mâine - poimâine pensia după legea nouă și să o majorezi și pe cea din ianuarie, când legea încă nu exista? Se poate să majorezi pensia printr-o lege apărută azi începând a calcula majorarea cu data de ieri? Să emiți actul normativ la sfârșitul lui ianuarie și să dispui (că de, ești la putere) că se aplică de la 1 ianuarie? Cum ? Înfrângând principiul constituțional care sună strămoșesc: ”tempus regit actum”.
Poate că cei care au atribuții în domeniu ar trebui să supună respectivul act deciziei Curții Constituționale pentru a stabili onorata Curtea dacă se poate o asemena trăznaie.
Sau poate ar trebui să tac că mă va dezmoșteni mama!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu