Acasă

marți, 15 ianuarie 2013

Împotriva cui asmute armata Dan Voiculescu? by Lili Crăciun


Ce înseamnă să fii evazionist?
Cred că acest termen, prevăzut de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este mult prea ușor folosit în ultimele zile, întrucât se pare că guvernanții se referă la evazioniști ca la acei agenți economici  care și-au declarat corect veniturile și datoriile dar nu le-au plătit pe cele din urmă, din motive de cele mai multe ori obiective.
Căci așa cum guvernul nu-și plătește datoriile către cetățeni (unele stabilite de instanță), amânându-le la plată pe motiv că-i criză, aceeași criză o traversează și agenții economici. Sau la ei o fi boom economic și noi avem orbul găinilor?
Întrucât în Legea 241 din 2005 nu găsim definiția evaziunii fiscale ne întoarcem în timp și găsim o definiție în actul normativ din 1994, primul care s-a ocupat de evaziunea fiscală din România.
Legiuitorul a dat evaziunii fiscale, conform Legii 87 din 1994, urmatoarea definitie : ,, Evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale , bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice române sau straine, denumite în cuprinsul legii contribuabili”.
Cu alte cuvinte, din analiza definiției dar și a sancțiunilor prevăzute în Legea 241, rezultă că evazioniști nu sunt cei care își evidențiază veniturile în contabilitate și le transmit către fisc prin declarațiile lunare obligatorii însă nu le plătesc.
Evazioniști, în litera și spiritul legii, sunt acei agenți economici care nu-și plătesc dările către stat dar nici nu le evidențiază în contabilitate. Evident în declarațiile lor de la fisc apar venituri zero (sau cât mai apropiate de zero) și datorii asemenea.
Pe cale de consecință, împotriva cui asmute armata Voiculescu, a celor pe care nu-i cunoaște?
Căci nu se poate  ca evazioniștii, aceia definiți corect, să fie cunoscuți de către fisc! Dacă fiscul îi cunoaște pe cei care lucrează în economia subterană și nu-și declară veniturile și, prin urmare datoriile, rezultă că fiscul este complice al acestora.
Și-atunci întreb încă o dată: Împotriva cui asmute armata Voiculescu? A celor corecți care-și evidențiază veniturile dar întârzie la plată pe motiv că (ce să vezi!!) criza i-a afectat și pe ei? Cine muncește cinstit să moară, asta este opinia acestui guvern?
Căci evazioniștii adevărați, aceia care se încadrează perfect în definiția și spiritul legii evaziunii fiscale, nu vor fi găsiți nici de fisc, nici de armată și nici măcar de Voiculescu. Pentru că ei, din punct de vedere contabil, nu au datorii. Nu au nici venituri. Nu există.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu