Acasă

duminică, 7 aprilie 2013

James Bond de Botoșani


Motto:
”Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări principii de guvernamânt.”
Mihai Eminescu
Continui seria de articole având ca obiect crâmpeie din viața oamenilor politici din România. După Dan Voiculescu, alias Felix (vezi aici: http://politicstand.com/felix-turnator-oficial-scris-la-catastif/), astăzi, în premieră cinematografică vi-l prezint pe Verginel Gireadă,  deputat în colegiul Flămânzi, supranumit Bond de Botoșani. Ales în 9 decembrie 2012 pe listele USL, de meserie politică liberal, membru marcant al partidului de peste 17 ani.
La 45 de ani viața lui Bond de Botoșani e un adevărat roman. Absolvent al unei școli profesionale de mecanici agricoli a lucrat în branșă la SMA până în 1991 căci dincolo de lipsa de libertate  din vremea răposatului Ceaușescu, în epoca comunistă era destul de greu să fii șef fără carte. După revoluție (sau ce-o fi fost în decembrie 1989) destinul lui Verginel a fost unul tulburător, din succes în alt succes. Administrator pentru 2 ani imediat după revoluție la Centrul de Transfuzii (de fapt lucrător la aprovizionare) din seringă în seringă și din flacon în flacon Bond al nostru a simțit aerul democrației și din ce parte vine mirosul de bani și s-a transformat într-un prosper om de afaceri în domeniul agricol. După cum declara chiar el,  alesul nostru a cumpărat cu credite tractoare și combine și a prestat servicii pentru toată comuna Mihai Eminescu, extinzându-se apoi și în domeniul creșterii animalelor. Sunt sigură că a dat chitanță și factură pentru fiecare serviciu prestat.
În 1996 gospodarul nostru a simțit din nou de unde miroase a putere în țară și s-a înscris în PNL. Treaptă cu treaptă a urcat  de la membru în biroul politic local, la consilier local iar în 2004 Primar al comunei Mihai Eminescu căci oamenii au apreciat probabil priceperea în afaceri a mecanicului agricol și au pus ștampila pe domnia sa visând că și comuna lor va deveni la fel de prosperă ca afacerea candidatului.
În paralel cu activitateta politică, Bond al nostru nu a stat cu mâinile încrucișate, a cumpărat pământ, hectar după hectar, la ora aceasta fiind proprietarul a peste 45 hectare în comuna unde se află și satul în care s-a născut geniul poeziei românești. Dragostea lui Verginel pentru pământ se trage din amintirile lui din copilărie în care i s-a spus că străbunicii au fost vătafi pe moșia unui boier (”Am viță de boier” – a tras concluzia omul, declarând în interviul acordat ziarului Adevărul) E greu să-i explici lui Bond că vătăfia și boieria sunt sinonime doar în visele lui Dinu Păturică. N-ai cum să-l faci să înțeleagă, sinonimia nu era studiată la școala de mecanici agricoli.
Ocupat cu afacerile și politica, Bond de Botoșani n-a prea avut timp de carte. Totuși și-a dat seama că țintește mai sus decât un biet primar de comună din Botoșani așa că pe la 40 de ani s-a apucat să-și termine liceul iar la 42 de ani, în 2010, al nostru Verginel își lua bacalaureatul cu ”magna cum laude” (n.a. nota 5 la limba și literatura română) deși nu știe încă dacă Eminescu este Creangă sau Creangă este Eminescu, dacă-i unul dacă-s doi și de ce trebuie să îi cunoaștem pe ăștia. La Bac i-a picat ”din Eminescu, Harap Alb, poem“, după spusele lui. Cu așa o cultură generală, încurcând pe Eminescu cu Crengă și poemul cu basmul, Verginel deputatul nostru nu s-a mulțumit numai cu liceul așa că este pe cale să devină absolvent al facultății de științe politice. Să mai zică cineva că România nu-i țara tuturor posibilităților! Verginel, un adevărat om de succes atât pe plan politic, în afaceri dar și ca studii. Mâine – poimâine dacă o ști de unde să copie, vom vede în CV-ul  lui un master (despre teoria politică a succesului, de la mecanic ca deputat) și de ce nu, chiar un doctorat făcut ”pe bune”.
Foamea lui după pământ i-a adus în perioada mandatelor de primar mai multe plângeri penale dar ca un James Bond le-a rezolvat pe toate în favoarea lui. A avut un singur ghinion, în aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru niște matrapazlâcuri cu pământ făcute din fotoliul de primar. Sentința poate fi citită aici: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/10389267/6/219-ip-decizie-2012.pdf
Pedeapsa prevedea că nu mai poate ocupa funcţia deţinută la data comiterii infracţiunii.  Sigur, din punctul de vedere a lui Bond, a fost un dosar politic. Condamnat pentru abuz în serviciu, acesta declara cu aerul unei fecioare neprihănite: „Am făcut banul, ca fiecare“.
La alegerile locale din vara lui 2012, Verginel n-a mai putut candida la Primărie datorită justiției ticăloase care i-a interzis lucrul ăsta. Să dovedească tuturor cine-i șeful, a împins-o în față pe soția sa Aneta (croitoreasă de meserie, cum s-ar zice, liberală ”în cuget și-n simțiri”) care a câțtigat Primăria comunei Mihai Eminescu cu 70%. Dacă pe vremea lui Verginel s-or fi înmulțit mașinile de treierat în comună sunt sigură că pe vremea Anicăi se vor înmulți mașinile de cusut. Iar Verginel și-a aruncat ochii spre fotoliile din Parlament și… cum cetățenii României votează doar oamenii cinstiți și competenți, Verginelul nostru a fost ales deputat cu 15.000 voturi în colegiul Flămânzi – Botoșani, nume predestinat pentru foamea sa de pământ, avere, mărire, studii fără carte și funcții.
Specialist deja în științe politice după cum v-ați dat seama, Verginel, alis Bond de Botoșani își dă cu părerea și despre situația în care a ajuns România în cei 23 ani și aruncă vina pe Uniunea Europeană:
” Am ajuns piaţă de desfacere. Au avut grijă să fărâmiţeze tot. Au mers pe principiul dezbină, ca să poţi controla! … Noi, România, facem lucruri de calitate şi au încercat (n.a. UE) să ne terfelească imaginea. …De ce? Că suntem România… Ne-au dat în cap, nu mai cumpără de la noi… Noi trebuie fim fermi, să spunem: „Bă, băiatule, uite care-i treaba…“.
Deh, Verginel, e greu pentru tine să-și dai seama că UE nu ne-a pârjolit țara prin foc și sabie ci noi (de fapt voi) ne-am  (v-ați) vândut ca niște curve ieftine pentru că numai așa ați putut să puneți mâna pe borcanul de miere. Vezi că încurci Uniunea Europeană cu penalii din clica politică românească așa ca și pe Eminescu cu Creangă. În treacăt fie zis, poate îți spune ceva faptul că la cabinetul amicului tău – și el deputat de Botoșani – Costică Șoptică lucrează fata ta iar la cabinetul tău a lucrat baiatul amicului până când s-a sesizat Institutul de Politici Publice și unul a trebuit să plece.  O fi tot politic și asta, măi Bond? Sau tot vina UE?
Patru ani Bond de Botoșani o să aprobe legi despre fondul funciar și alte acte normative care vor fi aplicate de sistemul judiciar. După legile aprobate și de el va trebui să ne conducem noi viața. Și fiți sigur că al nostru Verginel luptă pentru independența justiției. Toate astea pentru că 15.000 de oameni din colegiul ”Flămânzi – Botoșani” au considerat că din ură față de Băsescu și PDL merită și Verginel să ne fie deputat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu