Acasă

duminică, 14 aprilie 2013

El Ciobandante și justiția


Supranumit El Ciobandante de fanii Stelei, deputatul Gheorghe  Becali mai are și alte nume sub care este alintat: Latifundiarul din Pipera, Jiji, Războinicul Luminii, Berbecali.
Este unul dintre oamenii politici ai României, proaspăt ales deputat cu 65% în Colegiul 25 din București, sector 6. Despre Becali pot spune că a ales politica ca să apară la televizor. Părerea mea. Chiar dacă a apărut pe posturi TV și până la alegerile din decembrie 89, fiind deja și europarlamentar, totuși Bruxellul și nici măcar fotbalul nu-i dădeau posibilitatea, așa cum i-ar fi dat Parlamentul României, să asiste și să participe la un circ zilnic. Ori circul face parte din viața lui Gigi Becali. Iar mass-media achiesează la acest circ.
Despre studiile lui El Ciobandante nu am aflat mare lucru. Într-o perioadă, înainte de 89 a lucrat ca lăcătuș mecanic pe Platforma Băneasa iar după 1990 s-a apucat de afaceri și a devenit fulgerător unul dintre cei mai bogați oameni ai României.
Ca orice om bogat dar și om politic, El Ciobandante are problemele lui cu justiția:
Dosarul  Schimb de terenuri cu MApN
Latifundiarul din Pipera avea niște terenuri prin Ștefănești – Ilfov (gurile rele zic că nici nu le avea, le-a obținut după ce afacerea cu MApN era deja pe roate) și le-a schimbat cu niște terenuri pe care MApN le avea în Pipera – Voluntari. Așa a ajuns Becali să aibă terenuri în una din cele mai scumpe locații din nordul Bucureștiului. A fost șutul care l-a propulsat printre marii milionari în Euro ai României.
DNA s-a sesizat că ceva nu este în regulă cu aceste schimburi și a format un doar de corupție, infracțiunea reținută în sarcina lui Becali fiind cea  de  abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată. Procurorii susțin că în perioada 1996-1999 Gigi și MApN au efectuat două astfel de schimburi. Latifundiarul a preluat de la MApN 28,89 hectare de teren arabil intravilan din zona localității Voluntari și a dat la schimb 30,26 de hectare de teren situat în comuna Stefănești, judetul Ilfov, între ele fiind o diferență mare de preț pe piața imobiliară, atunci ca și acum.
”România liberă” prezinta, în exclusivitate, un document din anul 1997 găsit în arhiva Judecătoriei Buftea din care rezulta intenția instituțiilor statului de a grupa suprafețe de teren în zona Pipera-Tunari, parcele care aveau să-i fie date lui George Becali în cadrul celui de-al doilea schimb de terenuri. Este vorba de avizul numărul 162 din 8 octombrie 1997, prin care secretarul de stat Adrian Dobrescu de la Ministerul Agriculturii a avizat schimbul. Se pare că documentul este dovada premeditării viitoarei tranzacții dintre MApN și Becali. George Becali a înaintat MApN o ofertă de schimb abia în vara anului 1998 oferind la schimb suprafețe de teren din Ștefăneștii de Jos, pe care încă nu era proprietar.
La instanța de fond, George Becali, Victor Babiuc şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi. Dosarul se află în recurs unde va fi audiat Victor Babiuc și Valeriu Stoica. Se spune că există un document (emis de Victor Babiuc) care spune că terenurile ar fi fost la vremea respectivă în proprietarea publică a statului, asta după ce anterior Ministerul Justiţiei informase Armata că terenul s-ar află în proprietate privată.
Dosarul Valiza
În 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului “Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006. Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la “Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu “CFR 1907 Cluj”.
Procurorii au deschis o anchetă pentru dare de mită (în fotbal) iar în 2008 Gigi Becali a fost trimis în judecată pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.  La instanța de fond Gigi Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi (decizia din 17 aprilie 2012).
Din cei trei judecători care au format completul de judecată unul a cerut condamnarea. Magistratul arată că temerea lui Becali era că echipa Steaua ar putea fi devansată în clasament de echipa Rapid Bucureşti şi astfel să piardă titlul de campioană naţională. Rezultă, mai spune magistratul – ”în mod cert că miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei Steaua Bucureşti, patronată de inculpatul Becali George, de a se califica şi de a participa în competiţia europeană de fotbal intercluburi UEFA Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucureşti şi principalului său acţionar – inculpatului Becali George – importante venituri financiare”. Achitat la fond Gigi Becali este în recurs întrucât procurorii DNA au făcut recurs cu termen de judecată în 22 aprilie 2013.
Dosarul Sechestrare de persoane (sau ”Jocul de-a Hoții și vardiștii”)
În urmă cu vreo 4 ani, niște hoți i-au furat mașina omului nostru. Un Mercedes. În timp ce Becali se afla într-un bar. Credeți că a apelat la justiție pentru recuperarea ei? Nuuu, haiducul Becali și-a făcut dreptate singur. I-a găsit pe răufăcători, i-a băgat în porbagajul mașinii sale și i-a dus la Partidul Noua Generație (PNG) să aibă o discuție cu aceștia. Nu, nu el direct ci a apelat la bodygarzii lui. Deși au fost declarații care s-au schimbat de la o zi la alta, hoții au spus la un moment dat că au intrat de bună voie în porbagajul mașinii lui Becali, instanța nu prea i-a crezut nici pe hoți nici pe vardist și în primăvara lui 2013 judecătorii l-au condamnat pe deputatul nostru la 3 ani de inchisoare cu suspendare, decizie definitivă și irevocabilă (instanța de fond îl achitase atât pe Becali cât și pe ceilalți inculpați). Hoții își ispășesc pedeapsa în pușcărie, vardistul Becali și-o ispășește în Parlament.
Acesta este deputatul Gheorghe Becali, cel pe care românii l-au ales în 2006 pe locul 13 din 100 în emisunea ”Mari români”, emisiune care trebuia să identifice cei mai mari români din toate timpurile. Acesta este omul care face parte din Comisia pentru justiție din parlamentul României. Acesta este deputatul care a fost ales din partea USL să reprezinte cetățenii români în Parlament cu cinste și onorare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu