Acasă

duminică, 30 decembrie 2012

Actul de abdicare și semnificația acestuia





30 decembrie 1947, data la care putem spune că a început în forță epoca comunistă în România. E adevărat că încă din noiembrie 1946 comuniștii câștigaseră alegerile (unii spun că prin fraudă întorcând efectiv scorul voturilor) dar încă țara era condusă de regele Mihai. În 30 decembrie 1947 însă visul unei părți din populația română s-a spulberat, regele a abdicat iar comuniștii au putut să-și pună în aplicare orice plan cu sprijinul Maicii Rusia și nepăsarea statelor din Occident față de ce se întâmpla în spațiul carpato-danubiano-pontic.
Interesant este de știut care au fost evenimentele care au precedat gestul Regelui Mihai, au condus ele la o asemenea finalitate sau a fost doar un act de voință unilateral al Regelui. Putea Regele să procedeze altfel? Ce ar fi însemnat asta pentru România, ar fi fost o plecare sângeroasă?
A fost regale Mihai un trădător? Ce s-ar fi întâmplat în România dacă nu ar fi existat actul de abdicare?
S-a scris în presă că niciodată Parlamentul României nu a validat actul de abdicare și, pe cale de consecință, el ar fi nul de drept. Să fie asta un eveniment istoric asupra căruia nu vrem să ne aplecăm sau lucrurile sunt deja tranșate din punct de vedere al voinței poporului român?  
Unii se întreabă: Ce poate să ne mai aducă revenirea la monarhie? Nu știu, poate doar o anumită demnitate și mulțumirea că nu lăsăm lucrurile să se întâmple în afara voinței noastre. Că nu lăsăm un fapt istoric nefinalizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu