Acasă

joi, 6 iunie 2013

Amnistia si gratierea - daruri pentru puscariasi - by Lili Crăciun


Pușcăriile sunt supraaglomerate, o spune însuși Premierul României. Cum bani să facem altele nu-s, cum oamenii nu se leapădă de activități infracționale, doi parlamentari au ințiat o lege care va duce la eliberarea din pușcării a peste 5.000 deținuți. Denumită “Lege pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse”, inițiată de catre deputatul PSD Madalin Voicu și de catre președintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun, ea are numarul de înregistrare 331/2012, fiind depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în data de 2 octombrie 2012.
În conformitate cu acest proiect, pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanțe, ar putea fi grațiate în întregime, în timp ce infracțiunile pedepsite cu privarea de libertate de până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. De asemena se prevede grațierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 si 8 ani inclusiv, grațierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 si 10 ani inclusiv. Inițiativa legislativă a celor doi deputati prevede și grațierea minorilor trimisi într-o școală specială de muncă și reeducare. De la aceste grațieri și amnistieri sunt excluși cei recidivisti prin condamnări anterioare sau condamnați pentru infracțiuni săvârșite în stare de recidivă. Cei care au săvârșit infracțiuni contra siguranței statului, infracțiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înșelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu se află printre beneficiarii acestui proiect de lege.
Ca să înțelegem ce se va întâmpla dacă această lege va fi votată de Camera Deputaților (care este for decizional) să dăm o raită prin Codul Penal pentru a vedea care sunt efectele grațierii și amnistiei. Căci dincolo de faptul că acest proiect a fost respins de către Senat, dincolo de declarațiile Premierului care în ultimul timp e din ce în ce mai ”îngrijorat” că România va avea procese la CEDO datorită condițiilor improprii din pușcărie dar ne liniștește că asta n-are de a face cu Gigi Becali, dincolo de toate comentariile, legea are șanse să treacă, ea primind în ultimele zile avize pozitive de la Comisiile de specialitate din Parlament.
Codul Penal
”AMNISTIA ŞI GRAŢIEREA
Art. 119
Efectele amnistiei
Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.
Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă, măsurilor educative şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
Art. 120
Efectele graţierii
Graţierea are ca efect înlăturarea, în totul sau în parte, a executării pedepsei ori comutarea acesteia în alta mai uşoară.
Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat. În acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată.
Graţierea nu are efecte asupra pedepselor complimentare, afară de cazul când se dispune altfel prin actul de graţiere.”
Cine sunt oamenii politici (sau oameni de afaceri în strânsă legătură cu politica) care au fost condamnați în ultimii ani și pe care o asemena lege i-ar avantaja? Se adresează această lege lui Gigi Becali, așa cum încearcă să ne manipuleze anumiți politicieni sau bătaia este mai lungă, cu mult peste Gigi Becali, de efectele ei ar beneficia mult mai multe persoane decât patronul Stelei? Iată, din analiza articolelor din Codul Penal menționate mai sus rezultă că cei condamnați până în 4 ani și care au suferit și predepse complementare (cum ar fi aceea a interzicerii de a fi ales) pot chiar să revină în viața publică prin amnistie iar cei grațiați ar fi doar liberi în cazul lor nefiind șterse și pedespsele complementare.
Redăm mai jos listă VIP-urilor condamnați de către instanțe, pe care nu avem aroganța să susținem că este completă dar care poate fi luată ca bază de discuție pentru ceea ce reprezintă de fapt miza unei asemenea legi, o parte dintre ei fiind însă condamnați pentru infracțiuni pe care legea nu le exceptează de la amnistie și grațiere:
- Gigi Becali – om de afaceri și politician, Dosarul Sechestrării, Dosarul Trsferurilor de terenuri și Dosarul Valiza, 3 ani cu executare.
- Adrian Năstase – politician, fost Prim Ministru –Dosarul Trofeul Calității – 2 ani cu executare (actualmente liberat condiționat), inculpat și în alte dosare pe rol.
- Sorin Ovidiu Vântu – om de afaceri –delapidare și șantaj – 1 an cu executare pentru (eliberat deja în mai 2013, după executarea sentinței)
- Liviu Florian – om de afaceri – trafic de influență – 7 ani cu executare
- Cătălin Voicu – senator PSD – trafic de influență – 5 ani cu executare
- Marius Locic – om de afaceri – cumpărare de influență, fals intelectial – 4 ani cu executare
- Nati Meir – fost deputat –  trafic de influență – 7 ani și 6 luni cu executare
- Nicolae Mischie – politician PSD fost Președinte CJ Gorj – luare de mită și trafic de influență – 4 ani cu executare
- Corneliu Iacubov – fost vicepreședinte PSD – falimentare RAFO – 7 ani cu executare
- Bogdan Popovici – patron de presă – spălare de bani în formă continuată – 7 ani cu executare
- Dinel Staicu – om de afaceri – complicitate la falimentarea Băncii Internaționale a Religiilor  – 7 ani cu executare
- Antonie Solomon – fost primar Craiova –  luare de mită – 6 luni cu executare
- Decebal Traian Remeș – fost Ministru al Agriculturii – mită în Dosarul Caltaboșul -3 ani cu executare
- Ion Avram Mureșan – fost Ministru – Deturnare de fonduri, Dosarul Caltaboșul – 7 ani cu executare
- Remus Baciu – fost Președinte ANRP – mită în Dosare cu restiuire proprietăți – 3 ani cu executare
- Camelia Andruscenco – fostă consilieră a ministrului PNL Cristian David – complicitate la trafic de influiență – 3 ani și 6 luni cu executare
- Maria David – judecătoare – trafic de influență – 4 ani cu executare
- Tudor Calapod – fost Primar Năvodari – abuz în timpul serviciului contra interesului public – 3 ani și 6 luni cu executare
- Ninel Potarcă – fost candidat la Președinție în 2009 – evaziune fiscală – 3 ani și 6 luni cu executare
- Mihai Toader – fost director al Poștei Române – schimb de terenuri aparținând Poștei – 6 ani cu executare
- Ionel Manțog – fost Director CE Turceni, secretar de stat – abuz în serviciu în formă calificată – 5 ani cu executare
- Virgil Pop – fost deputat PNL – trafic de influență – 5 ani cu executare
- Ilie Carabulea – om de afaceri, fost patron Atlasib, acționar Banca carpatica, dare de mită – 1 an și 6 luni cu executare
- Vasile Cristian  – Director geberal Eurografica – Dosarul Trofeul Calității -   6 ani cu executare
- Maximilian Bălășescu – procuror – luaare de mită în Dosarul Vrăjitoarelor – 5 ani cu executare
- Silviu Bian – fost Președinte ANOFM – luare de mită de la angajați – 9 ani cu executare
- Vasile Duță – fost senator PSD – trafic de influență – 5 ani cu executare
- Emilian Cutean – fost senator PSD –  abuz în functie – 5 ani cu executare
- Marius Petcu – lider CNSLR Frăția – luare de mită – 7 ani cu executare
- Victor Babiuc -  fost Ministru – Dosarul Trasferurilor de terenuri – 3 ani cu executare
La această listă adăugați dvs. pe cei care au fost condamnați cu executarea suspendării pedepsei, pe cei aflați încă în anchete penale sau în faza de judecată, în Dosare penale aflate pe rolul instanțelor și veți trage singuri concluzia câtă lume ”bună”este interesată de această inițiativă legislativă.  Probabil că mulți dintre ei stau cu sufletul la gură, se uită din nou și din nou pe sentință sau în Dosar să vadă la care articol din Codul penal au fost încadrați și se roagă ca acel articol să nu fie dintre cele exceptate de la amnistia și grațierea care urmează a fi discutată în cel mai scurt timp în Camera Deputaților.

Autor: Lili Craciun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu